In het afgelopen jaren zijn elektrische auto’s steeds meer een serieus alternatief geworden voor auto’s die op benzine of diesel rijden. Maar makers van grote bedrijfsvoertuigen kijken ook nadrukkelijk naar waterstof als alternatieve energiedrager.

De stijgende prijzen van op aardolie gebaseerde motorbrandstoffen, de voortdurende aanscherping van de uistootnormen voor CO2 en mogelijke problemen met de leveringszekerheid van batterijen dragen allemaal bij aan de grotere vraag naar op waterstof gebaseerde alternatieven. 

Onderzoeksbureau Allied Market Research geeft aan dat wereldmarkt voor brandstofcellen, die waterstof gebruiken voor het produceren van stroom, in 2020 een omvang had van 3,6 miljard dollar. In 2030 heeft deze markt naar verwachting een omvang van 32 miljard dollar.

Het gebruik van waterstof wordt vooral kansrijk geacht voor grotere bedrijfsvoertuigen. Waterstoftrucks kunnen honderden kilometers rijden zonder bij te hoeven tanken en dat bereik zal alleen maar groter worden als de technologie zich verder ontwikkelt. En ‘bijtanken’ kost maar een paar minuten, terwijl het opladen van een Tesla-truck zeker een half uur duurt. 

Brandstofcellen zijn in de afgelopen twee decennia duidelijk beter geworden en zijn inmiddels betrouwbaar genoeg voor zware vrachtwagens, aldus directeur Timothy Lipman van het Transportation Sustainability Research Center van de University of California in Berkeley. 

Lipman zegt tegen Insider dat een aantal gevestigde autoproducenten en start-ups ervan overtuigd zijn dat waterstof een grote toekomst heeft en een betrouwbare en kosteneffectieve oplossing kan zijn bij het terugdringen van de CO2-uitstoot van vrachtwagens.

Met een markt die zich explosief kan gaan ontwikkelen, zijn dit de zeven bedrijven die daar waarschijnlijk flink van kunnen profiteren.

Foto: Hyundai

Hyundai

CEO: Jae-Hoon Chang

Beurswaarde: 28 miljard dollar

Hoofdkantoor: Seoul, Zuid-Korea

De Zuid-Koreaanse autoreus heeft al tientallen jaren ervaring met het ontwikkelen brandstofcellen, onder meer voor de Hyundai Nexo. In 2020 begon Hyundai met het produceren van een waterstofversie van zijn semitruck Xcient, die zo'n 400 kilometer kan rijden op een volle tank waterstof.

Het Center for Transportation and the Environment in Noord-Californië gaat in een proefproject 30 Xcient waterstoftrucks inzetten. Voor het commerciële project HyLane gaan er ook 27 naar Duitsland.


Foto: Toyota

Toyota / Hino

CEO: Akio Toyoda

Beurswaarde 198 miljard dollar

Hoofdkantoor: Tokio, Japan

Net als Hyundai heeft de Japanse autogigant Toyota al jaren ervaring met het ontwikkelen van brandstofcellen. De in 2014 op de markt gekomen Mirai was een van de eerste waterstofauto's wereldwijd die in massaproductie ging.

Toyota ging in 2020 een samenwerkingsverband aan met Hino Motors om een waterstoftruck te ontwikkelen met een bereik van zo'n 600 kilometer. 

En afgelopen juli werd een plan gepresenteerd om samen met Hino, Isuzu en CJPT een lichtere vrachtwagen op waterstof te ontwikkelen om supermarkten te bevoorraden. Dat model gaat naar verwachting begin volgend jaar in productie.


Foto: Volvo Trucks

Volvo Group

CEO: Martin Lundstedt

Beurswaarde: 33 miljard dollar

Hoofdkantoor: Götenborg, Zweden

Volvo Trucks liet in juni dit jaar weten dat het was begonnen met het testen van waterstoftrucks. Volvo zegt dat ze een bereik hebben van tot wel 1.000 kilometer, vergelijkbaar met dieseltrucks. Ze kunnen binnen 15 minuten helemaal volgetankt worden met waterstof en kunnen 65 ton aan gewicht meenemen.


Foto: Nikola Motors

Nikola Motors 

CEO: Michael Lohscheller

Beurswaarde: 2 miljard dollar

Hoofdkantoor: Phoenix, Verenigde Staten

Nikola Motors heeft in zijn korte bestaan al flink wat roerige momenten meegemaakt. De start-up kwam in 2016 met grote beloftes voor de Nikola One, een semitruck op waterstof die bijna 2.000 kilometer zou kunnen rijden per tankbeurt. Maar toen die claims niet waargemaakt konden worden, verliet oprichter Trevor Milton het bedrijf en kwam hij in juridische problemen vanwege het misleiden van investeerders.

Maar inmiddels lijkt Nikola in stabieler vaarwater terecht te zijn gekomen. Nikola produceert momenteel zowel elektrische semi-trucks als trucks op waterstof. De waterstoftruck The Tre kan in 20 minuten worden volgetankt en heeft een bereik van zo'n 800 kilometer.


Hyzon

CEO: Parker Meeks

Beurswaarde: 480 miljoen dollar

Hoofdkantoor: Rochester, Verenigde Staten

Hyzon zag in 2018 het levenslicht toen het in Singapore gevestigde Horizon Fuel Cell Technologies in de VS zware waterstofvoertuigen wilde gaan ontwikkelen. Het bedrijf biedt meerdere waterstoftrucks aan met een verschillend bereik. Tot nu toe heeft Hyzon 100 semi-trucks afgeleverd en heeft het bedrijf een overeenkomst getekend voor de bouw van een fabriek voor waterstofvoertuigen in Saoedi-Arabië. 

Maar het bedrijf heeft een veelbewogen zomer achter de rug. Er was een leiderschapswissel en een vertraagde presentatie van de kwartaalcijfers, na beschuldigingen van financiële ongeregeldheden, die door Hyzon werden ontkend.


Foto: Plug Power

Plug Power

CEO: Andrew Marsh

Beurswaarde: 15 miljard dollar

Hoofdkantoor: Latham, Verenigde Staten

De hoofdactiviteit van Plug is het maken van brandstofcellen die traditionele accu's in auto's kunnen vervangen. Het in de Amerikaanse staat New York gevestigde bedrijf kan onder meer Renault, de US Postal Service en Amazon tot zijn klanten rekenen.

Zo heeft Plug Power sinds 2016 meer dan 15.000 brandstofcellen geleverd aan Amazon om accu's van vorkheftrucks in de magazijnen te vervangen. Onlangs heeft Plug een nieuwe overeenkomst getekend om de technologiegigant te voorzien van vloeibare waterstof voor de waterstofvoertuigen die vanaf 2025 de weg op zullen moeten gaan.


Ballard Power Systems

CEO: Randall MacEwen

Market Cap: 2 miljard dollar

Hoofdkantoor: Vancouver, Canada

Ballard Power Systems was in de jaren tachtig van de vorige eeuw een pionier op het gebied van brandstofcellen. Inmiddels levert het niet alleen brandstofcellen voor trucks en bussen, maar ook voor treinen en mijnbouwbedrijven.

Ook heeft het Canadese Ballard een overeenkomst met het bedrijf Weichai om brandstofcellen te maken voor waterstofvoertuigen voor de Chinese markt. Andere klanten zijn het Duitse automerk Audi en busfabrikanten als Solaris, New Flyer en Van Hool.

LEES OOK: Hoe rijden auto’s van de toekomst? 9 alternatieven voor benzine en diesel die de CO2-uitstoot kunnen verlagen